vineri, 10 iunie 2011

E posibil ca armata sa nu accepte reorganizarea teritorial-administrativa


SURSE : E posibil ca armata sa nu accepte reorganizarea teritorial-administrativa - part. 1

Băsescu s-ar fi întâlnit duminica seara 5.iunie, cu membri ai conducerii PDL, La întâlnire ar fi participat 16 lideri ai PDL, inclusiv premierul Boc. la care s-a adăugat ministrul Apărării, Gabriel Oprea si seful SRI. Discuţiile au pornit de la o informare secreta, ajunsa la Cotroceni, în legătură cu existenta unei stări de "nelinişte crescândă" în rândul unor comandanţi de divizion şi câţiva generali de stat major, a armatei din Transilvania şi nu numai. Cei prezenţi şi-au exprimat neîncrederea că pot fi generali ai armatei care sa se implice în actul administrativ guvernamental, datorita interzicerii prin statutul cadrelor militate a implicării în viata politica.

Băsescu a reluat ştirea după care l-a invitat pe şeful SRI să facă o sinteză a celor aflate de servicii. Acesta a explicat ca".. unele cadre de răspundere cu înalte funcţii în armata şi garnizoanele din teatrul transilvan şi-au exprimat într-un cadru restrâns nemulţumirea şi iritarea că propunerea guvernului de aprobare a noii administrări teritoriale pe regiuni şi desfiinţarea judeţelor (neconstituţională în prevederea actualei constituţii) ar fi un pericol pentru integritatea viitoare a frontierelor şi integrităţii statului Român, în contextul ofensivei maghiare interne şi externe pentru crearea unei enclave minoritate în inima statului român, ce ar destabiliza în mod voit, unitatea teritorială actuală şi în perspectivă prin dorinţa treptată de creare a unui stat maghiar în Transilvania şi unui coridor terestru până la patria mama" Discuţiile au durat 3 ore şi pe teme privind accelerarea restructurării întreprinderilor de stat, legea minorităţilor, restructurarea poliţiştilor si ANAF, la final punându-se accentul pe o accelerare a tuturor acestor reforme pentru a nu da timp situaţiei relativ calme a populaţiei să se schimbe şi a nu mai putea fi ulterior implementate în practică şi destabiliza coaliţia de guvernare.

SURSE : E posibil ca armata sa nu accepte reorganizarea teritorial-administrativa - part. 2


Băsescu a încheiat insistând pe efortul de a se "monitoriza situaţia generalilor în funcţii de mare răspundere care printr-un exces de zel pot duce la tulburări şi căderea guvernului iar o solidarizare prost înţeleasă cu cei din alte judeţe din afara Transilvaniei riscă stabilitatea statala sau crea condiţiile unei posibile lovituri de stat, pe fondul nemulţumirii generate de salarii, dotări, mişcările de strada ale foştilor colegi acum restructuraţi şi sentimentelor naţionalist-patriotarde, greşit interpretate acum in plin secol. 21." Băsescu a amintit de existenta unui document CIA, secret, care avertiza ambasada americana la Atena, că există un risc însemnat, ca în Grecia, pe fondul crescând al nemulţumirii populare şi iminenta intrare in stare de faliment a statului, există riscul major al unei lovituri de stat militare, cum s-a mai întâmplat în aceasta ţară. În documentul CIA se vorbeşte şi de vulnerabilitatea României de a se confrunta cu o astfel de ameninţare, in special din considerente naţionaliste şi provocării legislative, şantajului politic, privind crearea unei autonomii maghiare in Transilvania. Militari cu înalte funcţii de răspundere arătându-si dezamăgirea faţă de cedările pe plan legislativ la care e complice puterea actuala, fără ca să ia o atitudine dură faţă de astfel de manifestări revanşard-iredentiste maghiare." Ministrul apărării Gabriel Oprea a declarat ca: "este la curent că doi-trei şefi de stat major şi doi generali de garnizoane din Ardeal ar fi iniţiat o astfel de dezbatere la o întâlnire cu ocazia unui moment festiv familial[...]," dar pe un ton liniştitor a insistat că "...nu e un pericol pentru guvern acest lucru.. e criza şi oamenii îşi expun nemulţumirile mai cu nervozitate, nu e nimic oficial, dar că situaţia e monitorizată, iar în tradiţia statului Român, presiuni de ordin militar sau lovituri de stat, nu ne sunt caracteristice, spre deosebire de Spania sau Grecia.[..]"


P.S. De la acest punct sursa care a dezvăluit tema acestei şedinţe secrete, nu a mai avut acces în sală şi nu se ştie cum au decurs în continuare discuţiile.

8 iunie 2011, 08:22

WikiLeaks.ro documente