Cel mai spectaculos gest de protest la adresa puterii politice, făcut zilele acestea, este fără îndoială cel făcut de locotenentul Alexandru Gheorghe de la o unitate militară din Câmpia Turzii.
Prezent în mijlocul mulţimii din Piaţa Universităţii în seara zilei de 23 ianuarie, tânărul ofiţer a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa guvernului pe care l-a considerat răspunzător de starea de insecuritate socială în care se află naţiunea.
Gestul a atras admiraţia mulţimii adunate şi simpatia numeroşilor telespectatori care au asistat la o adevărată conferinţă de presă organizată de tânărul ofiţer.
Locotenetul a declarat că are sprijinul colegilor săi chiar dacă acesta se va manifesta mai mult în planul susţinerii morale. Totuşi, el a precizat că protestul său este însoţit de un manifest de 14 pagini care va fi postat pe internet de colegii săi.
El a adăugat că deşi nu îi este frică pentru viaţa sa, se aşteaptă să fie reţinut de structurile specializate.
Ofiţerul a ţinut să adauge că protestează în semn de solidaritate cu toţi cei care au protestat împotriva puterii şi au fost catalogaţi “viermi”, “masă inertă”, de la mahala.
Alexandru Gheorghe consideră că jurământul său e faţă de popor, singurul în măsură să-i judece gestul. Alexandru a precizat că gestul său vrea să arate că “există ofiţeri patrioţi dispuşi să rişte totul pentru dragostea faţă de ţară”.
Frumos şi elegant, distins şi cu o exprimare impecabilă, tânărul ofiţer a mărit şi mai mult contrastul între adevărata castă a ofiţerimii române şi limbuţii de politruci îmbrăcaţi în haină militară de un ministru al Apărării mai mult şef de depozit de echipament, decât şef al unei instituţii esenţiale în devenirea poporului român.
Orice gest al ministrului (încă) Oprea împotriva acestui ofiţer poate fi considerat un afront adus hainei militare, demnităţii unei Armate obişnuite să rabde, dar nu şi să fie umilită.
Prezenţa locotenentului în piaţă trebuie obligatoriu urmată de demisia, dar mai bine de demiterea, generalului de carton de la conducerea ministerului Apărării.
Dincolo de gestul discutabil al ofiţerului rămâne semnalul clar că Armata e a poporului şi nu poate fi minţită de politruci de teapa lui Oprea. Nicicând conducerea ministerului nu a fost la un nivel atât de jos.
Ar fi bine ca gestul lui Alexandru Gheorghe să fie înconjurat de înţelegere şi protecţie, nu de măsuri disciplinare care să arate faţa hâdă a implicării politicului în Armată.
Locotenetul nu a făcut politică, ci doar a particpat la o acţiune civică exprimându-şi liber nemulţumirile civice, nu politice.
RD, InfoMondo Militar