joi, 27 iunie 2013

TARGU OCNA - SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE, IN REZERVA SI IN RETRAGERE: Scrisoarea unui rezervist catre Premierul Romaniei...

From: Avi BOBOC <avi_boboc@yahoo.com>
Sent: Thursday, June 27, 2013 10:32 AM
Subject: Rugaminte in numele celor cu viitoare executii silite !

Domnule Premier,
 
De departe munca unui premier este cea mai complexă, cea mai responsabilă, cea mai grea activitate. De aceasta depinde existenţa unei tări. Sunt mulţi oameni care au acum o mare aşteptare. Sunt oameni care poate mor aşteptând, sau care pot muri. Vor fi oameni care poate vor trăi la fel dacă măsura ar fi îndreptată.
 Experienţa unui referendum pierdut, făcut să aibă 50 % plus 1, doar cu vreo 500000 de votanţi, impus ca participare iar de aceeaşi CCR, timp de un an, determină alte evoluţii sau alte  decizii în USL. Acum pare a fi  totul  dat peste cap. În primul rand regionalizarea. Munca vicepremierului care a primit sarcina regionalizării este amânată. O vorbă ramânească spune : “nu lăsa pe mâine ce poţi face azi”, va fi posibil continuată de: “s-ar putea ca poimâine să nu mai fie atât de necesară !” Este mai mult decât evident că motivele pentru  amânarea un proiect sau a unei sarcini dificile constă în teama de eşec dusă uneori la proporţii radicale.
 Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece (germ. „Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan, der Mohr kann gehen”). Cunoscuta replică din piesa Conjuraţia lui Fiesco de Schiller este mai actuală ca oricând. Maurul în cazul nostru Parlamentul, şi-a făcut datoria. Bună ori mai puţin bună, legea reparatorie a plecat din secretariatul Camerei spre promulgare. Pe o agendă nu prea încărcată legea este pusă în aşteptare. Laboratorul de idei, lucrează doar când are o temă importantă de executat. Acum nu are !? S-ar putea ca însuşi  preşedintele să renunţe momentan la referendum, riscul executării lui de către domnia sa este chiar mai mare. Totul se amână peste un an. Poate chiar ar fi mai bine ! Multe se pot întâmpla într-un an ?
Cum rămâne cu noi !?
Cum vrea Bunul Dumnezeu ! Nimeni nu este interesat acum de voturile noastre. Că va fi, sau nu va fi, promulgată legea PLx 164/2013, acum este târziu şi dacă executările pleacă ? Oricum s-a pierdut startul. Start ratat ca în atletism !
Domnule Premier.
Aveţi posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă. O astfel de ordonanţă şi-ar arăta salvarea mult aşteptată în primă fază împotriva execuţiilor silite. După aceasta presiunea ar fi mai mică deşi pensiile militare au fost din nou reduse prin alta revizuire.
Domnule Premier, aveţi încredere în noi !
 
Cu deosebit respect,
Dr. Avi Boboc

vineri, 21 iunie 2013

Alegerea zeilor !?

Legea reparatorie a trecut. Pisica, nuca fierbinte, oricum i s-ar  mai spune, se află acum în altă curte. Nu contează doar viteza promulgării, ştiindu-se că legea dacă nu apare pe masa Caselor de Pensii până-n 20-25 iunie, hârtiile cu executările silite pleacă şi pensia este şi diminuată şi executată (asta-i regula contabililor din Casă), ci şi promulgarea în sine.
Judecând la rece, legea reparatorie, dar şi promulgarea, sunt supuse aceluiaşi joc, aceluiaşi troc. Pe de o parte primii, cei cu aprobarea legii şi primirea urgentării trecerii ei de la stăpânul inelelor, au tranşat, aşteptând efectul ei în toamnă, dar  şi cel care promulgă  speră la acelaşi efect. Suntem între două referendumuri, între două lumi, situaţie deloc fericită. Ce l-ar determina obiectiv acum pe preşedinte şă nu aştepte prea mult şi să promulge legea !? Desigur cuminţirea(!?!) şi înţelegerea de către noi a rolului deosebit al său in “cestiune” şi urmarea acestuia, votul, la cele două întrebări cu răspuns planificat a fi afirmativ.  Sau ar putea să o lase, atât cât are dreptul şi astfel hârtiile cu executări pleacă, pentru a ne conştientiza deplin şi complet, sau să o întoarcă (jale) la legiuitor. Ar fi răspunsul dat de “sictir” la toţi cei care s-au contrat ideilor sale şi suprema satisfacţie (măruntă de altfel) de, “aţi ajuns la mâna mea !” Nu ar fi prima dată !? Nu cred că este productiv sau să mai comentăm fiecare muşchiul sau muşchii  celui sau celei care a făcut, ci să aşteptăm şi să privim dincolo de gard. Atât cât putem, după gâtul fiecăruia şi inimă care de atâta tahicardie impusă, cedează, eliberând ringul ‘natural’ ! Vine repede şi la timp, bine, întârzie sau nu vine, este prăpăd. Nu mai vedem nimic până-n 2014 !? Alegerea nu este o noastră !?
Ale noastre sunt cele două referendumuri !!

Col. (r) dr. Boboc Avi

marți, 18 iunie 2013

RESTITUIRE PARTIALA, NU “MAJORARE”

Astazi 18 iunie a.c. si Camera Deputatilor a votat in plen proiectul Legii reparatorii pentru rezervisti. In numele SCMD resping cu indignare cuvantul „majorare” utilizat de o parte a reprezentantilor media, fapt ce denota ori lipsa de informare, ori de profesionalism, ori rea vointa.

In fapt, pana la promulgarea viitoarei Legi a pensiilor militare de stat, al carei proiect a fost trimis deja la Ministerul Muncii spre avizare, fostii pensionari militari „beneficiaza” in continuare de statutul de asistat social si de ajutoare sociale in baza legilor „Boc - Seitan" si "Anastase”, fiind in aceeasi pozitie cu fostii membrii C.A.P. Actuala Lege reparatorie votata in Parlament stopeaza, imediat dupa promulgare, noul val de reduceri prin decizii de revizuire aplicat rezervistilor, cu maxima intensitate, de la 01 martie a.c., decizii insotite de popriri retroactive (pe 30 de luni din urma). In plus, legea stipuleaza ca rezervistii care au pierdut in cuantum fata de decembrie 2010 se vor intoarce la nivelul pensiei militare de atunci, cu data de 01 octombrie a.c. ,fara afectarea bugetului actual. Asadar este vorba de restituirea unor drepturi anticonstitutional si antieuropean rapite. Si este o restituire partiala deoarece in 2013 fiind si traind la valoarea leului din 2013, noi am solicitat si ne-am declarat multumiti cu intoarcerea noastra la cuantumurile din 2010.

In aceasta situatie, anunt, in numele CD al SCMD, ca anulam manifestarile preconizate de noi pentru saptamanile urmatoare, manifestari care aveau drept unic scop provocarea unui dialog punctual cu liderii USL, data fiind gravitatea situatiei (noul val de taieri de cuantumuri si executarea silita retroactiv, pe 30 de luni).

Sunt autorizat totodata sa transmit multumiri in numele tuturor camarazilor, domnilor deputati si senatori care au inteles corect situatia si au actionat reparatoriu prin vot si, in primul rand, demnitarilor care, analizand si justetea cererilor noastre si posibilitatile financiare actuale, au facut posibila aceasta reparatie: domnii Victor Ponta – premier, Gabriel Oprea – vice-primministru (al carui sprijin in acest proiect a fost, prin declaratiile din Guvern si Senat, hotarator), Mircea Dusa – ministrul Apararii (care si-a sumat public responsabilitatea in ceea ce priveste solutia financiara), Radu Stroe – ministru de Interne, Vasile Costea – ministru secretar de stat la Aparare (a carui prestatie la Comisia de munca a Camerei Deputatilor, a fost ireprosabila) si presedintii comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor.

Din acest moment, eforturile si actiunile SCMD se vor indrepta punctual spre urmatoarele obiective:

1.     Promulgarea Legii reparatorii (PLX 164/2012) de catre Presedintele Romaniei;

2.     Promulgarea initiativei legislative PLX 109/2012, strans legata de precedenta lege si care restituie tuturor pensionarilor din Romania, fie militari fie civili dreptul la munca, abuziv limitat prin Legea 329/2009;

3.     Promovarea Legii pensiilor militare de stat care ne restituie inegral nu numai dreptul ci si dmnitatea si onoarea militara.


Inca odata multumiri celor care ne-au sprijinit, dovedind ca merita sprijinul nostru, felicitari tuturor camarazilor si respectoasa rugaminte adresata reprezentantilor media mai putin experimentati de a-si alege cu probitate cuvintele: ...DREPTATE sau REPARATIE, NU – „MAJORARE”!


Honor et Patria! Vae victis !

Presedintele SCMD


Col. (r) dr. Mircea DOGARU

Prezenta la lucrarile Comisiei pentru munca si protectie sociala din 17 iunie 2013, d-na Caloian Monica, vicepresedinte al SCMD, ne transmite:

  Astăzi17.06.2013, începând cu ora 16.00, la Camera Deputaților s-a desfășurat ședința Comisiei pentru munca și protecție sociala având pe ordinea de zi un singur punct: discutarea și acordarea avizului de specialitate pentru PLx-164/2013, Proiectul Legii reparatorii pentru pensionarii militari.
Ca rezultat al ultimelor negocieri cu factorii de răspundere, avizul comisiei este favorabil cu 17 voturi pentru şi 1 vot împotriva (reprezentantul UDMR).
Precizam ca legea se va aplica în doua etape, astfel: 
  • Începând cu luna următoare publicării legii în Monitorul Oficial va intra în vigoare prevederea în virtutea căreia se va stopa procesul  privind recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale” declanșat în urma cu câteva luni de zile la MApN;
  • Revenirea pensiilor la cuantumul lunii decembrie 2010, pentru colegii care au pierdut prin procesul de revizuire, se va face începând cu 01.10.2013.
 

vineri, 14 iunie 2013

Mesaj la Comitetului Director al SCMD catre rezervisti


Comitetul Director al SCMD, luand in calcul prioritatile rezervistilor cu privire la necesitatea aparitiei urgente a Legii reparatorii, transmite tuturor camarazilor rugamintea de a renunta la actiuni personale si de a transmite propunerile referitoare la amendamente si alte initiative, la Comitetul Director, prin intermediul Birourilor Operative ale filialelor. Fie ca sunt sau nu membri ai SCMD.
In acest mod se vor evita blocajele de genul celor produse la Senat, in plen, si la Comisia de munca a Camerei Deputatilor, in cazul promovarii si votarii Proiectului Legii reparatorii, singura in masura sa stopeze, in forma trecuta de Senat, noul val de "revizuiri" si executari silite.

miercuri, 12 iunie 2013

PL x 164/2013 este un proiect de completare, nu de abrogare a legilor care reglementeaza pensiile pentru militari

După 3 ani de la adoptarea Legii 119/2010, prin care pensiile militare au devenit pensii în sistemul public de pensii, și la un an după ce Guvernul Ponta a promis că va repara nedreptatea acelei legi, în sensul că pensiile micșorate în urma procedurii de recalculare/revizuire vor fi readuse la cuantumul avut pe legislația anterioară, în sfîrșit, în lună martie a.c., a intrat în proceduri parlamentare un proiect de lege care să permită revenirea pensiilor celor cîtorva mii de militari pensionari la cuantumul avut în decembrie 2010.
In Senat a mai fost agățat un amendament la proiect. De el vor beneficia  alte cîteva mii de militari pensionari, nu neapărat numai din rîndul celor cu pensii micșorate prin OUG nr.1/2011, la care s-a constatat, în special la Casa Sectorială a MApN, că li s-a calculat un cuantum mai mare decît cel care li se cuvenea și care ar fi trebuit să restituie sumele primite în plus. Amendamentul aprobat de Senat îi scutește de restituirea sumelor.
Legea L x 164/2013 este o lege de completare a Legii 119/2010, a OUG nr.1/2011 și a Legii 263/2010. Nu își propune să modifice cu nimic principiile  și sistemul de calcul al pensiilor pentru militari, așa cum sunt ele reglementate de legea cadru a sitemului public de pensii.
Acest lucru nu-l înțelege o parte din militarii afectați de Legea 119/2010. Lucrările comisiilor  Camerei Deputaților au fost încărcate cu amendamente derogatorii de la principiile legii unitare, cele mai evidente fiind schimbarea sistemului de calcul al punctului de pensie pentru beneficiarii acestei legi și indexarea cuantumului din 2010, nu a cuantumului revizuit.
Mircea Dogaru a înțeles că depunerea de amendamente care exced scopului inițial al inițiativei legislative poate duce la întîrzierea adoptarii ei, peste limitele actualei sesiuni parlamentare, mai ales că inițiatorii textului sunt în divergența cu punctul de vedere al Guvernului în privința datei intrării în vigoare a legii. Cu riscul de a fi criticat de sindicaliști el  a sugerat să nu se mai depună amendamente.
Eu susțin amendamentul pe care l-am dezvoltat AICI 
Sunt și pensionari militari, chiar dintre cei care ar beneficia de lege, care nu sunt atît de încîntați de PL x 164/2013. Ei se tem că intrarea în vigoare a legii reparatorii ar amîna sine die adoptarea unei noi legi a pensiilor militare.  Amendamentele propuse de ei vizează introducerea în această lege de completare a unor prevederi specifice unei legi a pensiilor militare.
 
Amînarea redactării raportului în Comisia de muncă și protecție socială, se spune că din cauza amendamentelor, a turnat gaz pe foc, presiunile exercitate de cele cîteva mii de disponibilizați determinîndu-l pe președintele SCMD să emită o scrisoare deschisă amenințătoare pe adresa deputaților, scrisoare din care citez doar finalul.
 
 
"In incheiere, va destainui ca rezervistii, care au fost alaturi de alte categorii sociale, in linia intai in lupta pentru accederea dvs. la Putere - si la alegerile locale, si la Referendum, si la alegerile parlamentare, au inceput sa creada ca singurul lor drept, in actuala Romanie “democratica”, este acela de a isi alege singuri modalitatea “de a parasi pe cale naturala sistemul”. Majoritatea nu mai vor sa moara jenant in fata postasului, a televizorului, care ne umple de declaratii diversioniste sau de otrava istericilor teleasti si scribi basisti, a unui petic de hartie, ci in strada. Nu am cum sa ma opun acestei ultime solutii care ne-ar putea reda demnitatea. Drept urmare va rog sa va imaginati ce se va intampla cand zeci de mii de rezervisti vor veni la Parlament sa isi expuna punctul lor de vedere, mai ales daca vor fi insotiti si de aliatii lor, CFR-isti, mineri, constructori, muncitori in industria de aparare, profesori, grefieri, sanitari, revolutionari, piloti civili, functionari publici, etc. Paie pe foc a pus, déjà, declaratia parsiva, ca de obicei, a reprezentantului UDMR in Comisia de munca. Daca domnia sa segregationista uita ca este vorba de restituirea unor drepturi, abuziv si impotriva oricaror principii de drept, anulate, si vrea “comparatie”, vom face, oricand, comparatie intre pensia doamnei Stefanescu si a oricarui deputat sau senator UDMR, ale carui “buna credinta” si lucrari pentru patria comuna, le vedem cu ochiul liber."
 
(preluat de pe "plano10" postat în 06 iunie 2013)

marți, 11 iunie 2013

Stadiul PL- x nr. 109/2012

Ieri, 10.06.2013, la Camera Deputaților s-au desfășurat ședința comuna a Comisiei pentru  munca și protecție sociala și a Comisiei pentru buget unde era planificat sa se dezbata și sa se adopte avizul care trebuia dat proiectului de lege  PL-x nr. 109/2012, pentru abrogarea/modificarea cap. IV din Legea 329/2009. Din păcate, trebuie sa repetam ca în pofida eforturilor reprezentantei SCMD prezenta la ședința, membrii comisiei au stabilit sa amane dezbaterea  pana la finalizarea procesului legislativ cu privire la proiectul legii reparatorii.
          Situația privind stadiul celor doua proiecte de lege pe care le așteptam a fi adoptate în aceasta perioada va fi analizata în ședința Comitetului Director din 14.06.2013.
      
COORDONATOR AL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

Col (r) CALOIAN M

joi, 6 iunie 2013

STADIUL ADOPTARII IN CAMERA DEPUTATILOR A PLx – 164/2013

      Astazi dupa amiaza (marti, 04 iunie 2013)  la Camera Deputatilor, in prezenta reprezentantilor SCMD, au continuat dezbaterile pe comisii cu privire la acordarea avizelor de specialitate la proiectul de lege PLx-164/2013. Comisia pentru egalitatea de sanse a dat aviz favorabil, cu mentiunea ca a respins toate amendamentele prezentate, fiind practic de acord cu continutul proiectului asa cum a fost votat in Senat. Problemele au aparut in Comisia pentru munca si protectie sociala (presedinte dl Florin IORDACHE, membru PSD). Presedintele comisiei a pus direct in discutie amanarea avizului care urma sa fie formulat in conditiile existentei mai multor amendamente depuse de catre unii deputati, amendamente care daca ar fi fost adoptate ar fi condus la un continut diferit al proiectului fata de forma votata in Senat.
    Avand in vedere modul in care presedintele comisiei a pus problema, reprezentantul Ministerului Finantelor a cerut timp pentru verificarea consecintelor care ar rezulta din amendamentele respective. Pe cale de consecinta avizul comisiei s-a amanat pentru o data care nu a fost precizata.
     In aceasta situatie neasteptata si nedorita, opinam ca la Casa de pensii sectoriala a MApN se vor pune in aplicare, cel mai probabil din luna iulie a.c., deciziile “privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale”.
    Recomandam membrilor de sindicat aflati in aceasta situatie dificila, daca sunt in interiorul termenului legal de contestare, sa-si exercite calea legala de atac in justitie a acestor decizii pentru a obtine anularea sau suspendarea lor.
 
COORDONATORUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

Colonel (r) Caloian M.

miercuri, 5 iunie 2013

SCMD - Departamentul Juridic: NOTA nr 18 (1875) din 01.06.2012 Probleme discutate in sedinta Departamentului Juridic din 31.05.2012

I.Prioritatile Departamentului Juridic pentru perspectiva urmatoare (Sept – Dec 2012)


           In sedinta de la sfarsitul lunii mai a.c., Departamentul Juridic si-a stabilit prioritatile pentru perioada urmatoare. Intro enumerare cat se poate de succinta, acestea sunt :

          1.) Mentinerea vie in atentia guvernantilor si a opiniei publice a intregii problematici legate de procesul de desfiintare abuziva a pensiilor militarilor in rezerva si a functionarilor cu statut special, transformate in ajutoare sociale lunare. In acest scop se vor folosi toate contactele pe care le vom avea cu reprezentanti ai parlamentului si guvernului, reprezentanti mass media, autoritati locale, organizatii sindicale sau non guvernamentale etc, prioritar cu membrii CNSC, cu prilejul oricarui tip de activitati pe care le vom desfasura.

        2.) Continuarea cu aceeasi determinare a actiunilor noastre in instantele de judecata, nationale si internationale. Recomandam BO ale filialelor sa desfasoare o intensa activitate de informare in randul membrilor de sindicat pentru a-i tine la curent cu modificarile legislative ce apar, precizand oamenilor ca rezolvarea problemelor legate de cuantum nu este scopul nostru suprem, ci recastigarea statutului nostru de militar in rezerva, cu toate drepturile conferite de acest statut, respectiv sa redobandim natura juridica a pensiilor noastre – pensii militare de stat.

      3.) Pregatirea si formularea unor plangeri penale impotriva acelor reprezentati ai ministerelor de resort si caselor de pensii sectoriale care in procesul de recalculare/revizuire a pensiilor au incalcat legea penala, fie din proprie initiativa, fie la ordinul ilegal al sefilor ierarhici. Aceste abuzuri continua si in prezent asupra unor fosti colegi, proveniti in special din MAI, care au trecut mai recent in rezerva si carora li s-a aplicat in mod ilegal prevederile Legii nr. 263/2010. In acest sens, va solicitam sa ne trimiteti pana pe 18.06.2012 pe adresa noastra din Bdul Poligrafiei nr. 4, sector 1, copii ale unor documente din care rezulta faptele penale (fals, uz de fals, abuz in serviciu, abuz contra intereselor persoanei etc) comise de reprezentantii ministerelor si caselor de pensii vizate.

             4.) Sprijinirea eforturilor conducerii SCMD pentru cresterea presiunii asupra copresedintilor USL in vederea semnarii Contractului Social cu reprezentantii Consiliului National al Societatii Civile, organism de larga reprezentare sociala ce are ca pivot central SCMD. Pentru atingerea acestui obiectiv SCMD va utiliza o gama larga de mijloace si actiuni sindicale, cu deplina respectare a legilor, dar cu consecventa ceruta de un scop atat de important, inclusiv - dar nu limitat la - viguroase demonstratii si manifestari de strada.


II. Propuneri privind elaborarea/modificarea unor acte normative

           In conformitate cu declaratiile ministrului Apararii Natioanale, in perioada urmatoare se va constitui si functiona o comisie tripartita (Parlament – Guvern – Organizatii non guvernamentale si Sindicate) care va pregati o serie de propuneri pentru elaborarea sau modificarea unor acte normative.

Consecventi unor principii anuntate si aplicate deja in activitatea departamentului, va solicitam sa ne trimiteti in scris, pana la sfarsitul lunii august a.c., propunerile dumneavoastra privind o noua lege a pensiilor ocupationale. Propunerile  dumneavoastra vor fi analizate si cuprinse intrun document cadru care va constitui pozitia SCMD fata de aceasta noua lege, urmand ca propunerile ulterioare sa nu mai fie luate in considerare. Va informam ca Departamentul Juridic si-a stabilit reprezentantii sai care vor participa la sedintele comisiei tripartite si care au inceput o serioasa documentare pe aceasta problema.

  

SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

Col (r) Monica CALOIAN