duminică, 18 martie 2012

NECESITATEA PREZENTEI IN INSTANTA DE JUDECATA A MEMBRILOR DE SINDICAT

Din experienta acumulata in ultima perioada de timp de catre colegii nostri care s-au prezentat in instantele de judecata, rezulta o serie de concluzii foarte importante referitoare la necesitatea infatisarii in instanta, printre care:
- permite indeplinirea unor acte sau acoperirea unor vicii de procedura, care daca nu s-ar efectua ar duce la anularea actiunii (de exemplu semnarea cererii de chemare in judecata sau confirmarea imputernicirii data SCMD);
- se inlatura riscul aplicarii unor sanctiuni, precum anularea cererii de chemare in judecata;
- reduce foarte mult o eventuala tendinta de tergiversare a procesului;
- nu in ultimul rand, are si o influenta psihologica asupra completului de judecata,
pozitiva din perspectiva membrilor SCMD.
Avand in vedere aceste concluzii, recomandam in mod sustinut membrilor de sindicat sa se intereseze (la avocat, pe internet, la filiala sau la Departamentul Juridic) cand au termene de judecata si sa se prezinte in instanta la data precizata. Pe aceasta linie de gandire, citatiile instantelor vor fi redirectionate catre filiale.

joi, 15 martie 2012

Scrisoare deschisă !

ale avocatilor, termene de respectat, etc.

Domnule preşedinte,
Nu v-am votat. Multele mandate cu care aţi tot fost investit în cariera dumneavoastră erau pentru mine o dovadă concludentă că ţelul ce vi l-aţi asumat în viaţa publica este unul străin interesului general, iar modul cum conduseserăţi vă trăda deja înclinaţiile dictatorial-acaparaţioniste. Nu m-am înşelat. Odată ales preşedinte al României, aţi ţinut să precizaţi dintru început ca veţi fi un ”jucător”, şi aţi ”jucat” de fiecare dată pe mâna dumneavoastră, dar pe ”teşchereaua” publică şi chiar direct pe buzunarul cetăţeanului. Aţi hărţuit timp de şapte ani un popor deja bolnav de durerile unei tranziţii la care în decembrie 1989 nimeni nu se gândise şi care pare a nu se mai termina. Mai ales după realegere, parcă aţi mai înfipt un cuţit în rănile noastre sângerânde, încăpăţânându-vă să tăiaţi hălci din pensii şi salarii - care, oricum, erau insuficiente pentru majoritatea cetăţenilor unui popor aderat de bunăvoie la U.E. şi trecut pe furiş de conducătorii săi la standardele europene în ceea ce priveşte costurile vieţii, dincolo de limitele admisibile în Uniune în ceea ce priveşte impozitările, dar rămas la standarde de salarizare mult inferioare celor de pe vremea odiosului dumneavoastra predecesor priceput şi decident în toate.
Rememorez cariera dumneavoastră profesională şi politică şi încerc să aflu dacă v-aţi mai confruntat cu momente în care să vă fi simţit cumva umilit, ca acum, la apogeul carierei. Mă gândesc bunăoară că episodul înstrăinării Flotei Comerciale a României ar fi putut fi unul din acele momente, dar constat că nu este aşa. V-aţi continuat nestingherit ascensiunea politică, deşi puteaţi deveni un important armator sau măcar agent naval, îmbogăţindu-vă, aşa cum au facut-o atâţia alţi favorizaţi ai regimului trecut. Dumneavoastră v-aţi urmat crezul, iar acum vă aflaţi la timona României, pe care afirmaţi cu tărie că o veţi duce - vrea-nu-vrea - unde ţintiţi dumneavoastra. Din ceea ce aţi înfăptuit până acum ne dăm cu toţii seama că drumul ales nu e bun şi că riscul ca România să urmeze destinul Flotei sale comerciale este iminent. Opriţi-vă, cât încă mai e timp !
Că aţi fost sau sunteţi un ”bun meseriaş” nu e suficient să o spuneţi - aşa, senin - dumneavoastră, ca să vă şi credem. Noi credem ceea ce vedem şi simţim, iar ochii şi sufletele noastre au văzut şi simţit că, într-adevăr, perioada în care v-aţi aflat în funcţia de şef al Statului a fost o îndelungată umilinţă - dar nu pentru dumneavoastră, ci pentru noi, românii. Pentru că nu noi am fost decidenţii, ci dumneavoastră - atât în ceea ce vă priveşte, cât mai ales în ceea ce ne priveşte pe noi - soarta noastră. Dacă aţi fi avut vreodată sentimentul că sunteţi umilit, n-aţi fi comis şirul nesfârşit de acte anti-constituţionale sau ilegale ce vi se atribuie şi pe care nu le-aţi putut justifica cu argumente credibile. Folosind doar argumentul rangului prezidenţial - dobândit, la vot, cu lacrimi false şi promisiuni deşarte - şi calitatea de ”jucător” - ce inşiva v-aţi atribuit-o - aţi siluit Constituţia şi legile ţării după bunul dumneavoastră plac, în totală contradicţie cu interesele naţiunii, iar acum ventiţi şi deplângeţi o umilintă care nouă ne pare prefabricată.
Da, e umilitor să fii şeful unui stat aflat în neoprită degringoladă - cu guvernanţi incompetenţi şi lacomi, cărora principiile administrării într-o economie de piaţă europeană le sunt total străine. Este umilitor să conduci o ţară cu şcolile în paragină şi cu spitalele în sucombare, cu câmpurile pline de pârloage, cu un fenomen infracţional în creştere alarmantă, cu un sfert din segmentul activ al populaţiei plecat pe drumurile străinătăţii în căutarea rostului în viaţă, cu aproape jumătate din populaţie sub pragul sărăciei şi cu o rată a natalităţii amintind de vremea Ciumei lui Caragea. Ştiu, cel mai umilitor lucru dintre toate este să constaţi că, în loc să-ţi fie recunoscători pentru atâta ”bine” cu care i-ai pricopsit, românii te înjură şi te huiduie.
Da, este umilitor să stai cu mâna întinsă la bănci de tot soiul, cerşind resurse necesare pentru supravieţuire. Dumneavoastră încercaţi să ne convingeţi că e vorba de supravieţuirea noastră, ca naţie, dar - ingraţi cum suntem, de la o vreme, mai toţi - noi înţelegem că e vorba de supravieţuirea dumneavoastră şi a acoliţilor de la cooperativa “Portocala” la cârma ţării; la ”caşcaval”, cum obişnuiesc să spună ”tonomatele” acelea jurnalistice. E umilitor să nu mai poţi pleca de la guvernare, aşa, cum ai descăleca de pe un cal. Să n-ai alternativă la statul la cârmă nici măcar la terminarea cartului. Dar ce vină avem noi, ca să aruncaţi pe umerii noştri apăsarea acestui noian de sentimente umilitoare ce par a vă tulbura existenţa ? Dumneavoastră sunteţi cel ce ”joacă” în rolul acesta, dar şi regizorul. Adevărata umilinţă, din păcate, este cea trăită de noi, românii, zi de zi. Aşa cum înţelegeţi dumneavoastra sa reformaţi ţara asta, noi chiar nu avem alternative la şcolile cele paraginite, spitalele cele neprimitoare, câmpurile cele buruienoase, drumurile cele hopuroase, salariile şi pensiile cele de deplâns şi bolile ce ne împresoară. Noi, care aproape că nu mai avem nici prezent şi ne simţim ca nişte bieţi gândaci când e să ne gândim la viitorul nostru şi al copiilor noştri - noi trăim cu adevărat umilinţa, domnule Băsescu. În cazul persoanei dumneavoastră umilinţa este ceea ce înşivă generaţi, şi ea se răsfrânge numai asupra noastră. Numai atunci, ”în prima zi” când veţi ”pleca de la Cotroceni” şi vă veţi ”retrage din viaţa politică” - cum inşivă v-aţi exprimat - numai atunci veţi trăi şi dumneavoastră cu adevărat umilinţa. Va fi, de fapt, ecoul venit din muntele de umilinţă ce l-aţi prăvălit în aceşti ani asupra poporului.
Dar de ce, domnule preşedinte, trebuie să suportăm - noi, conduşii - această umilire ? Pentru că nu sunt bani în buget - ne tot repetaţi, iar noi refuzăm să vă credem. Suntem conştienţi că n-au cum să fie bani, câtă vreme dregătorii desemnaţi de dumneavoastră să conducă ţara ştiu numai să ia de la buget, nu să şi pună - să construiască adică un buget viabil ! Precum toate epocile istorice, şi Era Băsescu va lua sfârşit - un sfârşit pe cât de uşurător pentru noi, pe atât de ruşinos pentru cel hărăzit de Dumnezeu să ne facă să înţelegem, în sfârşit, cu ce a greşit Ceausescu faţă de noi şi, mai ales, cu ce am greşit noi faţă de el.
Nu vă mai vrem, iar dacă resimţiţi asta ca pe o umilinţă, puneţi-i capăt !
Cum spunea cineva, aţi manelizat existenţa acestei naţiuni, pe care văd că nu sunteţi dispus să o lăsaţi măcar să răsufle, să-şi ogoiască rănile, să respire un pic a libertate, a relaxare. Vreţi parcă să ne ştergeţi până şi urmele din Istorie. Aţi înscăunat la putere pătura ciubucarilor hedonişti de factură dâmboviţeana şi ne-aţi aruncat pe toţi ceilalţi în malaxorul arbitrariului dumneavoastră bugetofag, încât să nu mai fim popor, clase, pături, categorii sociale, ci simple cifre şi slogane cu care acoperiţi incompetenţa crasă a sistemului de guvernare ce l-aţi întronat.
Noi suntem cei umiliţi, nu dumneavoastră. Şi suntem vreo 20 de milioane de suflete umilite. Ziceţi că nu-s bani în fondul de pensii, că 4,5 milioane de angajaţi nu pot întreţine 5,5 milioane de pensionari. Dar ce s-a întâmplat cu banii cotizaţi până acum de noi - cei 5,5 milioane de pensionari şi înca vreo 3 milioane ce au cotizat ani de zile, până să ia calea străinătăţii ? De ce puneţi în calcul doar intrările la zi ? De ce lăsaţi să se construiască, pe banii românilor de rând, săli de sport, patinoare, telegondole şi teleschiuri pe care ei n-or să le poată folosi niciciodată şi nici nu se vor putea bucura de profiturile din ele. De ce oamenii dumneavoastră risipesc o parte semnificativă din bugetul ţării pentru achiziţii fără nici o utilitate publică, aducatoare însă de cotizaţii importante la teşchereaua partidului şi coaliţiei aflate, în slujba dumneavoastră, la putere ? Umilinţa ce o clamaţi, domnule preşedinte, de aici ar putea să se tragă, nu de la bietul popor.
Dumnezeu este cu românii; când în jurul României ningea greu, la Bucureşti a lăsat o vreme blândă, ca să putem ieşi în stradă şi să vă impiedicăm să ne instrăibnaţi şi serviciile de sănătate. Apoi ne-a adus noianul de nămeţi, ca să înţelegem câţi bani se risipesc fără rost pentru asfaltări, întreţinere de şosele şi dezăpeziri - folosite doar ca pretexte pentru sifonarea banului public. Cum vreţi să fim de acord să privatizaţi si serviciul de urgenţă precum aţi privatizat întreţinearea drumurilor si dezăpezirile ? Cum să fim de acord ca întregul sistem de sănătate să suporte un masacru similar ? Cu reforma dumneavoastra duceţi ţara de râpă şi supuneţi poporul la un genocid mult mai adevărat şi mai umilitor decât cel pe care i l-am atribuit lui Ceauşescu.
Aţi interzis cumulul pensiei cu salariul, aţi ciuntit drastic salariile şi multe din pensii, iar guvernul se pregăteşte să plătească firme de specialitate ca să selecţioneze manageri “privaţi” pentru companiile şi societăţile aparţinând statului - urmând a fi plătiţi cu salarii la nivel mondial ca să vadă trista noastră realitate tot în portocaliu. Vreţi să vindeţi tot, să ne lăsaţi pur şi simplu fără resursele energetice de care nici o naţie nu s-ar lipsi, şi tot dumneavoastră acuzaţi sentimentul de umilinţă ? Nu, domnule, umilit sunt eu, care mi-am pus viaţa în slujba Patriei şi am trudit la edificarea relaţiilor sale cu Lumea - decăzut acum de dumneavoastră din toate drepturile demnitătii căpătate pe merit. Umiliţi sunt toţi foştii mei camarazi de arme. Umilit este poporul acesta, care a sacrificat cateva generaţii ca să ajungem în rând cu naţiunile civilizate ale lumii, pentru ca - mai mult decât oricare din predecesorii postdecembrişti - dumneavoastră să dărâmaţi cu nonşalanţă întreg edificiul. Dumneavoastră nu umilinţă, ci ruşine ar trebui să simţiţi, domnule preşedinte. Românii, pur şi simplu, nu vă mai vor. S-au săturat de obidă şi umilinţă, şi ar fi timpul să le înţelegeţi simţământul. Ştiţi bine, dragoste cu sila, nu se poate. Nu vă mai vrem, şi ne vom ruga şi la Dumnezeu, să ne ia de pe cap blestemul, încredinţaţi fiind că Dumnezeu ne va auzi şi ne va milui, în nemărginita Sa Bunătate.

Aşa să ne ajute Dumnezeu !
Marian Ilie
Diplomat militar la pensie
(SCMD București, Sector 6)

sâmbătă, 10 martie 2012

DIVERSIUNE EXTREM DE PERICULOASA

EMOTIA PRODUSA DE CIRCULATIA PE INTERNET A UNUI COMENTARIU LA O DECIZIE CEDO

In ultimele zile circula pe internet un material semnat de dl. Calin Dragos, judecator de nivel Curte de Apel, fapt ce-i confera o anumita autoritate si care se refera la o decizie CEDO.
Este un comentariu personal, pe care imi permit sa-l caracterizez, datorita efectelor, drept diversionist si executat in scop de intoxicare, dovada ca a fost imediat preluat si analizat de presa scrisa si televiziunile aservite Puterii.
Acest comentariu a adus, in primul rand, grave prejudicii aliatilor nostri din Federatia Sindicatelor din Justitie, care au procese pe rol pe HG 737 de aplicare a Legii 119/2010, facand Curtile de Apel sa ezite in luarea hotararilor definitive si irevocabile in procesele pe rol ale grefierilor. Comentariul insa a produs o vie emotie si in randurile membrilor SCMD sugerand ca CEDO a respins dosarul grefierilor intr-un proces similar cu cel pe care intentioneaza sa-l deschida acolo SCMD.
In realitate cazul analizat de dl judecator nu are nici o legatura cu procesul grefierilor, fiind vorba de 5 persoane din jud. Covasna, foste grefiere, iesite la pensie in baza Legii 567/2004 care le prevedea un cuantum de 80% din ultimul salariu brut. Nici macar lor, CEDO nu le-a respins intreaga actiune, urmand sa se judece plangerea reclamantelor pe baza art. 6 si 14 din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.
Dosarul inaintat la CEDO de catre sindicatul grefierilor, care cuprinde aproape 300 persoane din randul personalului auxiliar instantelor si parchetelor, are numarul 14387/2011, deci este cu tottul altceva ! Acest dosar se afla in prezent la Camera Superioara 3 a CEDO pentru fixarea termenului si modului de judecata (pilot/cu celeritate sau obisnuit). Aceste aspecte au fost omise (voit ?) din comentariul respectiv, iar lipsa lor a creat o mare confuzie.
Pentru conformitate ii rugam pe toti cei interesati sa se adreseze presedintelui Federatiei Sindicatelor din Justitie, dl. Vasile Persinaru sau dnei vicepresedinte Mariana Vaida.
In ceea ce priveste pe membrii SCMD trebuie precizat ca situatia personalului auxiliar din instante si parchete nu este identica cu cea a militarilor/politistilor in rezerva. Grefierii au intrat in 2004 pe legea speciala venind de pe un sistem de pensii contributiv si nu necontributiv, cum este considerat cel al militarilor. In plus, sistemul pensiilor militare de stat, care avea la baza legile nr. 164/2001 si 179/2004, se incadra perfect sistemelor ocupaţionale de pensii guvernate de Directiva 86/378/EEC, amendată prin Directiva 97/96/EC adoptată în considerarea jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie. Daca statul roman doreste sa se conformeze reglementărilor comunitare, in mod normal va trebui sa revina la sistemul pensiilor militare de stat.
In ceea ce priveste aservitii Puterii, ii avertizam ca zelul manifestat in executarea unor operatiuni de diversiune in dauna intereselor unor largi categorii socioprofesionale va fi platit cum se cuvine, tot in baza legii, mai devreme sau mai tarziu!

PRESEDINTELE SCMD
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

vineri, 9 martie 2012

Comunicat privind mitingul SCMD din 14 martie a.c.

SCMD l-a atentionat pe Primul ministru, i-a atentionat si pe ministrii de resort, ca avem zeci de mii de procese in tara si un proces la Curtea de Justitie de la Luxemburg, impotriva statului roman, pe tema rapirii abuzive a dreptului nostru la proprietatea numita grad militar si discriminarii, prin transformarea pensiilor noastre, din pensii militare de stat in pensii civile, dependente de punctul de pensie.
Independent de cuantum, afirmam ca toate pensiile militare sunt platite ilegal, prin transfer de fonduri fara acte justificative si ca s-a investit propagandistic in unii dintre camarazii nostri, carora li s-au marit, prin calcul “din burta” pensiile, in cuantum, dar ca pensii de natura civila, si ei ramanand “asistati” sau “beneficiari”. In aceasta situatie, noi solicitam legalizarea prin acte normative a situatiei in cauza, deci cuantumul astfel dobandit de catre camarazii nostri, sa ramana asa deoarece este supus acelorasi principii europene: orice pensie aflata in plata este un drept patrimonial dobandit, diminuarea sa fiind considerata discriminare.
Pentru majoritatea camarazilor, militari si politisti, ale caror pensii au fost micsorate abuziv in cuantum, atentionam ca, aflandu-ne in procese cu Casele sectoriale si Guvernul Romaniei, pocese prin care am obtinut peste 1200 de hotarari definitive si irevocabile, care desfiinteaza obiectul revizuirii (decizia de pensie pe recalculare) ba, mai mult, am inceput sa obtinem hotarari definitive si irevocabile si pe revizuiri, solicitam ca executarea silita (adica plata de la 1 ianuarie 2011 a sumelor considerate in plus, ca foloase necuvenite din drepturi de pensie), sa fie sistata.
Nici Primul ministru, nici ministrii de resort nu ne-au raspuns, drept pentru care ne tinem de cuvant si iesim in strada.
Acesta este scopul mitingului organizat in ziua de 14 martie a.c., in Piata Eroilor din fata Academiei Militare, miting la care vom invita si aliati din cadrul CNSC. Va rugam sa faceti mobilizare generala printre prieteni si membri de familie, pentru a fi prezenti, incepand cu orele 11.00 la miting.
Oficial, vom da citire si vom trimite pe adresa Primului ministru documentul urmator:



Catre,
PRIMUL MINISTRU AL ROMANIEI
Domnului Mihai Razvan UNGUREANU
Va informam ca Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a obtinut in justitie pentru membrii sai peste 1200 de hotarari definitive si irevocabile favorabile impotriva deciziilor de recalculare, acestea fiind nule de drept deoarece au fost emise in plina perioada de suspendare definitiva si executorie a acestei activitati cu un nepermis caracter retroactiv. Drept urmare, deciziile de revizuire, emise in baza OUG nr. 1/2011, aprobata la doua maini prin Legea 165/2011, sunt fara obiect, deoarece incearca sa legitimeze respectivele decizii nule de drept.
In aceasta situatie va solicitam sa interveniti, ca Prim ministru al Guvernului, in conformitate cu prevederile legale, pentru amanarea/incetarea executarilor silite, adica restituirea de sume abuziv stabilite ca foloase necuvenite din drepturi de pensie, conform OUG 1/2011, cu incepere de la 01.01.2012, pentru membrii de sindicat.
Cata vreme membrii SCMD sunt in procese in instante pe recalculare si pe revizuire - pe care culmea ! – le si castiga in tara, executarea silita nu poate fi declansata pana la solutionarea definitiva pe cale juridica a cazurilor, cu atat mai mult cu cat se bazeaza pe OUG nr.1/2011, deja desfiintata in justitie prin doua hotarari definitive si irevocabile déjà obtinute de SCMD.
In speranta ca veti intelege demersul nostru, faptul ca nici noi nici Guvernul nu avem nevoie de actiuni absolut inutile, care sa complice si mai mult haosul juridic in care se zbate Romania, consideram ca ceea ce propunem va scuteste de asumarea unor noi, inutile si ilegale responsabilitati.
Asteptam raspunsul dvs. pana pe 15.03.2012 cand, daca acesta va fi negativ, vom incerca sa obtinem, pe alte cai legale, pentru membrii SCMD, ceea ce stabileste legislatia nationala si europeana in situatia proceselor aflate in derulare.

PRESEDINTE,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

miercuri, 7 martie 2012

SĂ FIE JUDECAŢI GABRIEL OPREA, GEN.MR. MARIA LUPU ŞI COL. DRAGOŞ LUCAN!

Triumfalist, la Bilanţul activităţii desfăşurate de M.Ap.N. în anul 2011, Gabriel Oprea afirma: “Armata este cea mai reformată instituţie a statului român, formată din oameni competenţi şi profesionişti”. Personal am mari îndoieli asupra competenţei, profesionalismului şi moralităţii celui care a făcut aceste aprecieri. Deasemenea ca urmare a desfăşurării procesului de recalculare/revizuire a pensiilor militare numai de profesionalism şi competenţă nu se poate vorbi în activitatea Direcţiei Financiar Contabile a M.Ap.N şi a Casei Sectoriale de pensii din subordinea acestei instituţii. Afirmaţia este dură dar are acoperirea faptelor.
La 13.09. 2010, Gabriel Oprea declara: ”pensiile nu vor creşte mult, dar în condiţiile actuale orice creştere este importantă” . La bilanţul pe anul 2011 acelaşi Gabriel Oprea arăta că pentru 70.000 pensionari militari, creşterea medie a pensiei este de 34%.Este cu certitudine o creştere importantă. Cifrele acestea ascund însă adevăruri care nu se vor cunoscute. Care este creşterea reală a pensiilor, procentual şi valoric, pe categorii: generali, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri. Abia cînd vor fi făcute publice aceste date se va vedea cine sunt adevăraţii beneficiari şi cine au fost cei interesaţi în declanşarea acestui proces controversat!
Gabriel Oprea nu scoate o vorbă despre procentul cu care a scăzut pensia celor peste 6.000 pensionari militari,majoritatea disponibilizaţi, pe care, mai nou, îi înţelege şi culmea le dă şi dreptate să fie nemulţumiţi.Tot la 13.09.2009 acesta arăta” că vor exista şi pensii ale militarilor care vor fi diminuate, dar cu sume nesemnificative”. Nu cunosc care este situaţia în ţară , dar la noi la Constanţa, majoritatea scăderilor sunt cuprinse între 500 şi 2.200 lei( atenţie cel cu cea mai mare scădere are cariera militară completă!).Sunt nişte sume nesemnificative, nu-i aşa ?Poate pentru mafiotul reevaluat!
Ceea ce contează este faptul că nici cei care au pensile mărite, nici cei care le au micşorate nu au garanţia că aceste creşteri/diminuări sunt urmarea unor calcule corect executate.La acelaşi bilanţ, reevaluatul nostrum ministru, arăta că”ministerul a reuşit informatizarea unei întregi arhive ţinute pînă acum doar pe hîrtie”.Aparent avem de a face cu un lucru benefic procesului de recalculare/revizuire a pensiilor militare. Doar aparent! Realizarea acestui sistem informatizat sub presiunea timpului, lipsa de profesionalism a unor lucrători implicaţi în acest proiect şi neluarea în evideţă a tuturor documentelor sunt doar cîteva din cauzele care au dinamitat procesul de recalculare/revizuire a pensiilor militare.
Referindu-se la informatizarea arhivelor, în conferinţa de presă din 12 ianuarie 2011, gen.bg. Maria Lupu arăta” - în perioada august – noiembrie 2010, peste 5000 de persoane au efectuat apromimativ 50 de milioane de operaţiuni, rulându-se peste 200.000 de dosare care conţin statele de plată a soldelor constituite într-o perioadă de peste 60 de ani. Din motive de natură tehnică, de exemplu, dosare incomplete, texte nelizible, date de identitate diferite pentru aceeaşi perioadă, până la 31 decembrie 2010 nu au putut fi identificate toate veniturile realizate de beneficiari, această activitate urmând să se finalizeze în cel mai scut timp tot prin grija ministerului.” Demnă de laudă determinarea generalului , dar la un an de la această declaraţie,în 10.01.2012, gen.mr. Maria Lupu, la întîlnirea cu pensionarii militari din ANCMRR, după emiterea deciziilor revizuite, recunoştea” S-au produs unele deficienţe grave în prelucrarea veniturilor realizate de pe documentele existente(state de plată, ordine de zi pe unitate) şi introducerea lor în sistemul realizat în vederea revizuirii şi în fişele care însoţesc deciziile sunt cazuri de înscriere a unor venituri neconforme cu cele realizate; diferenţe nejustificate, în sensul diminuării, de la o lună la alta, nu sunt înserate toate primele şi indemnizaţiile primite, acestea găsindu-se pe state separate, iar unele pe statele de la eşaloanele superioare, evidenţe care după 15 ani au fost distruse, sumele găsindu-se în fişele personale; nu toţi cei care şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă (conform HG nr.1294/2001 şi HG nr.1822/2004) au beneficiat de majorarea punctajelor lunare în perioadele respective.” În aceste condiţii cum se poate mîndri Gabriel Oprea cu un sistem informatizat care prin erorile şi omisiunile sale a compromis credibilitatea întregului proces de recalculare/revizuire a pensiilor militare?
În continuare voi încerca să nominalizez principalii vinovaţi de gravele ilegalităţi comise pe timpul acestui proces cu repercusiuni deosebite asupra zecilor de mii de pensionari militari.
Principalul vinovat este Gabriel Oprea. A ordonat ca 5.000 persoane, mare parte fără pregătirea minim necesară, să fie implicaţi în procesarea datelor existente în arhive. A ordonat ilegal ca adeverinţele cu veniturile salariale să fie eliberate şi semnate de către şefii centrelor militare, contrar prevederilor Ordonanţei nr.33/30.01.2012. Completarea eronată sau incompletă a zeci de mii de documente/adeverinţe va afecte grav procesul de recalculare/revizuire, compromiţînd întreaga activitate. Ordinul M 101 /201o prevede la art.5(2) că cei care vor completa documente/adeverinţe nereale se sancţionează civil, administrativ, disciplinar, contravenţional sau penal, după caz. Pentru zecile de mii de astfel de cazuri încă nu s-a luat nicio măsură. Vinovăţiile sunt greu de dovedit,dar există o singura certitudine: fără ordinul lui Gabriel Oprea aceste nereguli ar fi fost posibile.
Ieşirile publice ale lui Gabriel Oprea au fost modalităţi de influenţare a modului în care personalul de la Casa de PensiI Sectorială emitea deciziile de revizuire funcţie de interesele politice ale acestuia. Semnificativă în acest sens este acţiunea din ianuarie – februarie 2012 cînd la presiunea lui Gabriel Oprea numărul celor care au primit decizii revizuite mărite a crescut artificial de la 85% la peste 90%.
Doamna gen.mr. Maria Lupu poartă întreaga răspundere pentru haosul de la Direcţia Financiar Contabilă. Din declaraţiile ei nu se cunoaşte cu exactitate nici măcar numărul de pensionari existenţi la nivelul M.Ap.N. La 31.12.2010, generalul ne anunţa că ar fi fost în plată un număr de 81.379 de beneficiari de pensii şi indemnizaţii. Au fost recalculate pensiile pentru 81.128, 251 beneficiari fiind exceptaţi de la recalcularea pensiilor. La 01.07. 2011 erau în evidenţă doar 77.078 pensionari şi beneficiari de indemnizaţii. Revizuirea s-a executat pentru 76.885, fiind exceptaţi 193 beneficiari. Generalul nu justifică în niciun fel dispariţia subită a celor 4.233 beneficiari, cine sunt aceştia şi ce s-a întîmplat cu ei, în doar jumătate de an. Oare de ce ?
Deşi anunţa că la 01.06. 2011 toate pensiile au fost revizuite, cele 4 modificări ulterioare aduse listei iniţiale cu cele 76.885 de pensii revizuite, publicate pe site M.Ap.N.la data de 09.06. 2011, dovedesc cu prisosinţă lipsa de caracter a doamnei general.
Foarte grav este faptul că aceasta va încălca prevederile OUGnr.1/2011 în sensul că la data de 31 decembrie 2011, pentru cîteva mii de pensionari nu vor fi emise decizii de pensionare revizuite. Din nou pentru generalul Maria Lupu legea este facultativă! Ruşinos este faptul că generalul afirma într-o emisiune televizată că procesul de revizuire a fost finalizat la 30 decembrie şi că la data de 01 ianuarie 2012 au fost puse în plată pensile revizuite.Cum rămîne cu onoarea şi demnitatea militară, domna general?
Generalul Maria Lupu se mai face vinovată de încălcarea legii, pentru că nu a organizat corespunzător activitatea Comisiei de Contestaţii, conform ordinului M.34/04.05.2011. Dacă contestaţiile nu sunt admise în situaţia depunerii acestora după 30 de zile de la primirea deciziei de pensionare, elaborarea răspunsurilor de către această comisie a depăşit cu mult termenul legal de 45 zile .De regulă pensionarii au primit astfel de decizii la termene ce au depăşit cu mult 100 zile (personal am primit răspuns la una din contestaţii după 258 zile). Cine răspunde pentru încălcarea flagrantă a legii domnă general?
Este vinovată pentru că a permis creşterea artificială a cîteva mii de pensii în perioada ianuarie –februarie 2012 fără a exista documente justificative legale. Domnul colonel Dragoş Lucan, directorul Casei de pensii Sectoriale a M.Ap.N., se face vinovat şi trebuie să răspundă pentru faptul că pe parcursul anului 2011 nu a fost finalizat procesul de revizuire a tuturor pensiilor. Deasemenea trebuie să răspundă pentru emiterea unor decizii de revizuire contradictorii- vezi cazul pensionarilor care aveau iniţial pensiile mărite pe site M.Ap.N. şi care au primit pensiile micşorate în decembrie 2011, ulterior în ianuarie şi februarie 2012 aceştia primind alte decizii uşor mărite – care nu au nicio acoperire legală.
Perspectiva de revenire la normal este ca şi inexistentă.Cele 120 persoane ale Casei Sectoriale de Pensii vor trebui să rezolve finalizarea procesului de regularizare, emiterea deciziilor de recalculare pentru cei care au lucrat după pensionare, dar şi corectarea deciziilor de revizuire urmare a identificării unor noi documente sau ca urmare a deciziilor favorabile emise de Comisia de Contestaţii. Tot Casa Sectorială de Pensii se va confrunta cu punerea în executare a deciziilor definitive, irevocabile şi executorii ale Curţilor de Apel .
Deasemenea Direcţia Financiar Contabilă, prin cei 6 membri ( din care 3 supleanţi) ai Comisiei de Contestaţii va trebui să rezolve, în termen legal, zeci de mii de contestaţii, răspunsurile standard nemaifiind posibile. Cine crede că aceste probleme se vor rezolva legal se înşeală amarnic. Toate asigurările date de Gabriel Oprea că va avea grijă de pensionari şi le va “garanta statutul, locul şi rolul în societatea românească” sunt simple sloganuri electorale. Haosul şi legea bunului plac vor fi în continuare constante ale activităţii Direcţiei Financiar Contabile şi ale Casei de pensii Sectoriale ale M.Ap.N.
În acest context consider absolut normal să fie judecaţi cu celeritate şi fermitate Gabriel Oprea- ministrul Apărării Naţionale, gen. mr. Maria Lupu - şefa Direcţiei Financiar Contabile a M.Ap.N. şi col. Dragoş Lucan - directorul Casei de pensii Sectoriele a M.Ap.N., pentru încălcarea gravă şi repetată a legilor, care au produs consecinţe dramatice asupra pensionarilor militari.
Pentru a avea încredere că trăim într-un stat de drept cei trei trebuie judecaţi şi sancţionaţi cu aceiaşi severitate ca şi locotenentul Alexandru Gheorghe, pentru că legea este aceiaşi pentru toţi.


Preşedintele SCMD Filiala Constanţa
Col.(r) Remus Macovei